duminică, 11 iulie 2010

Calin: "În România nu există un sistem medical"

Zilele trecute m-a sunat Panti sa-mi spuna ca a descoperit in editia din 4 iunie a Jurnalului National , intr-un interviu, cateva opinii ale lui Calin referitoare la ceea ce se numeste "sistemul de sanatate" din Romania. Trist dar adevarat: care sistem?... care sanatate?....

Iata fragmentele cu raspunsurile lui Calin:


"În România nu există un sistem medical"

Ce credeţi că trebuie schimbat în sistemul medical românesc?

Iulian Coca: Totul.

Ce trebuie să facă statul român ca să-şi păstreze medicii în ţară?

Iulian Coca: Din declaraţiile politicienilor din ultima vreme, dar şi din reacţiile mass-media şi chiar a societăţii româneşti nu văd ca cineva să fie cu adevărat preocupat de problemă; e chiar foarte bine dacă pleacă din ţară această castă de "şpăgari fără suflet".

Ce v-a enervat cel mai tare ca medic în România? De ce probleme v-aţi lovit cel mai des?

Iulian Coca: Ignoranţa la toate nivelurile, corupţia la toate nivelurile, mârlănia la toate nivelurile.

Cât de înapoiat este sistemul medical românesc?

Iulian Coca: Dacă mă gândesc bine, în România nici măcar nu există un sistem (vezi definiţia DEX pentru sistem). Fiecare spital este un sistem aparte cu reguli nescrise care depind de situaţii moştenite, de liberul arbitru al unuia sau altuia dintre cei care conduc spitalul sau diferite secţii peste care se aştern interese politice.

Unde apar diferenţele între managerii de spital din România şi cei din Marea Britanie/Franţa?

Iulian Coca: Managerii francezi sunt absolvenţii unei şcoli speciale, iar cariera lor depinde de profesionalismul lor, de specialitatea pe care o au (sunt specialişti în dezvoltare, în scoaterea din faliment a spitalelor sau, din contră, în lichidarea unor spitale care nu-şi mai justifică existenţa); prin urmare, se mută de la un spital la altul în funcţie de proiectul şi contractul pe care le semnează cu Consiliul de Administraţie. Exact ca în afaceri. În România, totul este politic, pentru că prin deturnări de fonduri mai mult sau mai puţin mascate se pot servi interesele partidului la putere.

Aţi primit vreodată, de când sunteţi în Marea Britanie/Franţa, o "atenţie"?


Iulian Coca: Da, flori, bomboane (rar) şi anunţuri de mulţumire în ziarul local (des). Care credeţi că mi-au făcut plăcere mai tare?!

Vă mai întoarceţi în România?

Iulian Coca: Când va exista un sistem de sănătate viabil, adică la "paştele cailor", după cum evoluează mentalităţile şi voinţa politică actuale.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Calin mama, dar de cind ai devenit asa de ingaduitor?

Sint de acord cu majoritatea a ceea ce-ai spus in interviu. M-am luptat si eu cu aceleasi mori de vint pina m-am saturat, mi-am luat doua valize si am plecat cit am putut de departe. Noroc ca nu m-au intervievat pe mine, pentru ca as fi avut cuvinte chiar mai grele. "Sistemul" medical romanesc e o bataie de joc atit ca medic cit si ca pacient. Si asta o spun din proprie experienta din amindoua punctele de vedere. Nu exista nici o solutie decit sa fie darimat totul si pornit de la zero.

Acuma plec pentru ca am un pacient in ER care trebuie stabilizat.

--Silviu

Ferentz spunea...

Hello!

Moisa Adrian, pictor aerografist Iasi pe Tunning Auto.
Site-ul cu picturile mele (800 unici/luna in crestere): http://www.adrianmoisa.ro
As vrea sa iti propun un link exchange site-wide sau intre posturi (guest post).

Adrian Moisa, aerografie auto

Y!mess desene_aerograf, mail desene_aerograf@yahoo.com sau la telefon 0743521412.
Mii de multumiri, Adrian